Norrlandsodlade persikor och aprikoser. Ingen dröm men verklighet!

När snön ligger djup är det gott att tänka på sommarens skörd. För fjärde året räknar jag med skörd på persikoträdet och hoppas att aprikosträdet ska ge frukt för första gången. Det blommade lite ifjol men gav inga frukter trots att jag var en flitig humla. Ylwa som gick min trädgårdskurs ifjol berättade att hon haft ett aprikosträd i sitt växthus i Bönhamn, en by i Nordingrå, och fått så mycket frukt. Visst ser det för härligt ut!

Aprikosskörd hos Ylwa i Bönhamn

Trädet växte för mycket för växthuset, t o m ut genom takluckorna, så det är nu borttaget. Just aprikos vet jag kan bli för stor för växthuset. När jag köpte mitt av Åke Truedsson förklarade han att det kan gå i 10 år, sedan är trädet för stort. I somras växte det med 2 m långa skott, men jag har klippt en hel del och spaljerat grenarna åt sidorna. Nu har vi skottat in snö i växthuset både för att hålla ner temperaturen så det inte blommar för tidigt och snön ger en lämplig bevattning när värmen kommer. Bitar av tältduk har vi satt upp för bägge träden som håller tillbaka blomningen något. Jag har också satt ett vid en västervägg, får se hur det klarar sig. Vinterkyla går nog bra men blommorna tål ingen sen nattfrost så jag måste skydda med fiberduk under kalla nätter.

Solskydd på vårvintern för aprikosträdet

Vintern har varit ovanligt kall och växthuset blev insnöat och dörren fastfryst, så jag kom inte in i tid för att lägga isolering på marken runt träden. Ute skyddar ju den djupa snön. Men bägge träden ser friska ut. När jag skrapar på barken syns att det är grönt inunder. Då finns det liv. Det är mycket knoppar på bägge träden. Även aprikosen visar upp många knippen med knoppar, kallat bukettgren. Typisk för Prunus-släktet, plommon, körsbär, aprikos och persika. I bukettgrenen sitter ett eller flera blomanlag. Ser du 2-3 knoppar ihop? Å vad det blir spännande att vänta på frukt!

Lovande knoppar på aprikosträdet ´Hargrand´

Nu väntar vi på blomningen i april. Persikoträdet med ljuvligt rosa skyar och aprikosen i vitt, bägge med löfte om saftiga exotiska frukter! HÄR kan du läsa om hur jag odlar.

Dignande persikoskörd i Norrland

2 reaktioner på ”Norrlandsodlade persikor och aprikoser. Ingen dröm men verklighet!

Kommentarer inaktiverade.