Underbara liljor och andra perenner hos BillaBlom våren 2021!

PRISLISTA HÄR.

Titta också HÄR på vårt sortiment av pioner.

Liljor är bland de mest lättodlade, tjusiga blommor man kan ha! Ståtliga, stadiga och fantastiska till snitt. Med rätt plantering återkommer de i många år. Vi har beställt direkt från Holland och en del sorter förökar sig bra i trädgården, så en hel del kommer också därifrån. Asiatliljor, orientliljor och orientkejsarliljor, sk trädliljor som på sina håll kan bli uppåt 2 meter kan du välja på. Om några veckor ska de beställda tillsammans med andra pionleveransen ha anlänt. En del pioner finns redan hemma, se HÄR. Pionerna mår bra av att planteras direkt i krukor när de kommer, men liljelökarna går bra att förvara svalt tills de kan planteras ut.

Orientliljor doftar sött och starkt, en härlig doft när man går ute i trädgården. Riktigt lyxiga blommor som ofta finns att köpa till snitt. Några enstaka kan räcka för att fylla ett rum med doft. De är storblommiga och slår ut under sensommaren och gillar värme och placeras i soligt läge, gärna vid en vägg. På sommarn vill de ha vatten men stå torrt under höst och vinter för att övervintra. Man kan också gräva upp lökarna på hösten och förvara i matkällare.

Orientkejsarliljorna är enastående. Kan på sina håll bli som mest 1,8 m, men här i norr kan vi inte räkna med den höjden. Men just för höjden kallas de allmänt för trädliljor. Man kan få se blommorna i ansiktshöjd! Dock är de riktigt härdiga, jag vet att de växer i Jämtland i zon 6 i alla fall. Alla doftar eftersom de är en hybridisering av bl a orientliljor.

Asiatliljor är väldigt lättskötta och förökar sig där de trivs. De blommar ganska tidigt. Jag odlar alla liljor i sand och gräsklipp, för de gillar luftig jord, men asiatliljorna kan stå ut med det mesta och är inte känsliga för höstfukt liksom orientliljorna. Däremot doftar dessa inte i allmänhet. Men undantag finns, till exempel min ljusorange, som jag inte vet namnet på. Förutom dem på bilden finns mina ljusgula och en mix med mörkgul och orange. Väldigt livskraftiga sorter.

Planteringsråd för liljor och perenner kan du hitta HÄR och HÄR.

Fler perenner kommer vi att sälja, och kommer samtidigt som liljelökarna. Anemonerna är lökar som planteras i rabatt eller kruka. De måste tas upp inför vintern, men är så billiga att man kan köpa nytt varje år. Så söta i buketter. Ingen sommar utan gladiolus, tycker jag. Den ultimata bukettblomman. De lökarna måsta också tas in för vintern. Denna nya sort med nyanser i purpur och brons för tanken till choklad. Orientvallmon i sin populära ljusaprikos nyans gillar sol och genomsläpplig jord. Den tål torka bra när den är etablerad, är härdig och återkommer år efter år. Riktigt maffiga blommor, speciellt i vas. Höstanemon gillar fuktig jord och bör planteras på våren för att hinna etablera sig före vintern. När den väl har tagit sig sprider den sig bra. Bra att täcka med löv och granris första vintern. Denna sort är den tidigaste höstanemonen, tacksamt speciellt i norr. Och tacksamt med fina blommor även på hösten.

2 reaktioner på ”Underbara liljor och andra perenner hos BillaBlom våren 2021!

Kommentarer inaktiverade.