Odla egna kryddor ute eller inne

Den som inte har trädgård men är odlingssugen kan satsa på kryddväxter. Basilikan behöver mycket värme så den mår faktiskt bäst som inomhusblomma. HÄR kan du läsa om hur du förökar basilika. Många andra kryddväxter går också att odla inne, förutom de som blir meterhöga.

I listan längst ser du de kryddväxter som finns/kommer att finnas hos BillaBlom. Priser från 30 kr/st. De som fungerar för inomhusodling eller på altan har jag markerat med ett kryss. Alla trivs utomhus i trädgården och övervintrar utom basilikan, lavendeln kan övervintra utomhus i väldränerat läge, men är inte säker här i norr. Min favvo bland alla är spansk körvel med smak av lakrits. HÄR finns bild.

Härligt att ha egna kryddväxter till hands
Härligt att ha egna kryddväxter till hands

Ute i trädgården ger kryddväxterna en extra dimension – när de blommar är de riktiga fjärilsmagneter. Bladens smak kan försämras om man låter blommorna gå fram, men flera av dessa växter förökar sig hejvilt, så du kan ha både ruggar med blommor för fjärilar och ruggar att skörda ifrån. Speciell ogräsvarning för chokladmyntan som sprider sig starkt med utlöpare under jorden. Bäst är att gräva ner en hink utan botten och sätta myntan i den.

Lyxigt känns det att ha grädde med hackad chokladmynta till kladdkakan och att garnera med några blad. Skörda kryddväxterna ofta genom att klippa kvistarna rätt av, plocka inte bara bladen,  och gödsla regelbundet så skjuter plantan många nya skott.

Kryddväxter och medicinalväxter

x Chokladmynta
x Äppelmynta
x Oregano/kungsmynta
x Ananassalvia
Sparris
Spansk körvel
Fransk dragon
Libbsticka
Fjällkvanne
Isop blå kan användas som låg kanthäck
x Lavendel
Myskmadra
Johannesört
x Basilika

Bild från FloraDania