I mitt växthus odlar jag tomaterna i en djup sandbädd istället för i jord. Det har jag gjort sedan växthuset byggdes för 5-6 år sedan. Trädgårdsmästaren Nils Åkerstedt, som inte längre lever, etablerade denna metod som passar mig väldigt bra. Jag fick en fråga från Jennie om råd, som kommer här sent omsider. I mina trakter har inte alla planterat än och ni söderut som odlar på friland kanske inte heller vågat sätta ut än. Så då har ni chans att testa detta. Sandodling funkar bra även i hinkar både utomhus liksom i växthuset.
Fördelar med att odla i sand
- Sanden behöver inte bytas ut år från år liksom jord.
- Sanden finns att köpa på orten och inga jordsäckar måste köras landet runt. Torvmullen som säckarna innehåller är inte miljövänlig. När den förmultnar går koldioxiden till väders. Bättre om torven får ligga kvar i sin mosse som en kolsänka.
- Sanden är varmare än jord, vilket tomaterna och många andra växter gillar.
- I sand blir det lite ogräs och de är enkla att dra bort om det ändå skulle bli.
- Gräsklipp är gratis förutom viss gödsling av gräsmattan.
- Även paprika, aubergine och gurka trivs i sandodlingen, ja alla växter som vill ha värme. Dessutom klarar sig persika, aprikos och vindruva bättre i sand. Till och med tulpanerna trivs och återkommer eftersom de behöver “bakas” på sommaren – ha det riktigt varmt och världränerat om fötterna.
Så här odlar jag i mitt växthus:
Växthusets grund är byggt på 1 m djup natursand med kornstorlek 0-8 mm (krossad sand är sämre). I denna sand odlar jag direkt i växtbädden med gräsklipp som täckning. 1 dm färskt gräsklipp direkt vid plantering och efter 1 månad 1 dm till. Jag lägger även mellan plantorna men inte alltför nära stammen. När gräsklippet bryts ner avger den all näring som behövs. Vid utläggningen vattnar jag med hård vattenstråle så att gräsklippet blir kompakt. Sedan håller jag fukten några gånger per vecka med droppslang med många små munstycken som sprutar ut vattnet i cirklar. Ibland kompletterar jag det med vattning över hela gräsytan med vattenslangen också. En vanlig droppslang vattnar inte lika brett så gräsklippet kan torka. Ofta använder jag lagrat gräsklipp från året innan istället för det färska, som kan innehålla en del gräsfrön från t ex maskrosor. Det gräsklippet är starkare så då lägger jag bara på max 5 cm 2 gånger per sommar. Jag har lagrat gräsklippet i svarta sopsäckar som fått ligga till året efter. Gräsklippet sjunker då ihop och blir mer som en gegga. Rena gödseln! Luktar därefter också. Så innan jag lägger på det lagrade gräsklippet måste säckarna stå öppna några dagar för att lufta ur. Även i växthuset behöver det vädras efter utläggning. Så klart att färskt gräsklipp är lättare att hantera, men kan som sagt dra med sig lite ogräsfrön. I det lagrade klippet har fröna dött.
För att odla tomater mm behövs inte djupare sandbädd än 40 cm men vi har 1 m djupt både för att slippa markisolering och för aprikos- och persikoträd och vinrankor som står nerplanterade i växthuset. Vi har inget golv i växthuset utan odlar det mesta direkt i marken. Då behöver jag inte passa med vatten lika ofta. I början hade jag trädgårdsplattor som gång, men myrorna bosatte sig under, så nu har jag bara en vattentålig matta i mitten som jag kan rulla ihop när jag vill störa myrorna. Efter några år behövs inte lika mycket gräsklipp för de tidigare årens gräsklipp har förmultnat och bildat ett jordlager på ytan av sanden.
Jennie hade tänkt odla i sand i sina fyrkantiga murbruksbaljor och det kan gå. Men först bör hon kolla så det inte avråds för att odla ätligt i dessa baljor (t ex Biltemas baljor). Minst 10 l bör varje tomatplanta ha att växa i. Lägre busktomater i alla fall, men högre tomater behöver 20 liters-kruka. En svart kruka/balja ger tomatplantan extra värme men man får se upp så det inte blir för hett. Då kan man ställa något framför som solskydd. Borra flera stora avrinningshål i botten och lägg några cm planteringsjord i botten så inte sanden rinner ut. Tänk på att man måste vattna oftare vid odling i krukor och baljor än vid odling direkt i marken. Lägg på 1 dm gräsklipp över hela ytan 2 ggr per sommar precis som vid odling i marken och håll det fuktigt.
Precis som vid odling jord, gräver man gärna ner tomatplantan djupare än den stod i krukan. Rotsystemet blir då större när det bildas rötter längs stamdelen under jord. Men kom ihåg att plocka bort alla blad som kommer under markytan. Ett annat bra tips är att skaka plantan lite varje dag för pollineringens skull. Jag har en lång bambukäpp stående i växthuset, med den slår jag lätt på snörena som plantorna är uppbundna i.
Enligt Åkerstedt blir tomater odlade i sand godare än om de är odlade i jord. Jag vet inte om det stämmer, för jag har aldrig odlat i jord. Men goda tomater får jag. Min favoritsort är ´Mei Wei´. Långa fina klasar och smakar mycket tomat. Blir också supergod som torkad. Besökare förra sommaren tipsade på ´Chilega´, som ska vara ännu sötare, så den provar jag också i år. Och dessutom ´Green Zebra´ som vunnit ett smaktest. Den mycket mörkröda sorten ´Kakao´ från Impecta måste alltid vara med och bifftomaten med det tuffaste namnet, ´Plan 9 of Outer Space´. Härligt rödgulrandiga stora skivor till mackan! I år provar jag också s k jordgubbstomaten ´Strabena´, en yrkesodlarsort som ska likna jordgubbar i utseendet. Den vill till att den är riktigt god, för fröna kostade ca 25kr styck!
Har du någon favoritsort?