Populära och trendiga sommarblommor del 8

Rosenskära sunset yellowHär kommer en ljuvlig sommarblomma som jag verkligen önskar mig, en ny sort av rosenskära, Cosmos bipinnatus ´Sunset Yellow´. Inger Palmstierna som jag referar till i denna serie har prövat rosenskäran även i skugga, vilket går ganska bra, fast den inte blommar riktigt lika mycket. Stora, vitschatterade, ljust gula blommor i unik nyans med finflikigt, dillikt bladverk. En verkligt lättodlad blomma för många somriga buketter. Det är viktigt att rensa bort utblommat så inte plantan sätter frö och slutar blomma. Alltså: plocka många buketter så kommer det bara mer.

Fröna sås i mars-april men går också att så direkt i rabatt eller trädgårdsland när jorden blivit varm. HÄR hos Impecta handel kan du köpa frön.

I stora urnor går rosenskäran också bra, men den behöver mycket jord och gödselvattning varje gång när 5 veckor gått. En kombination med snöflinga, som trivs i skugga, skulle bli fint, HÄR kan du läsa om den. Jag skulle välja den rosa dubbla. Lägg till ett gräs så blir det fina kontraster. Dominans i runt med rosenskärans stora enkla, runda blommor, snöflingans små runda dubbla blommor, och så gräsets smala strån.

Denna serie är ett samarbete med Impecta fröhandel, varifrån bilden kommer.

2 reaktioner på ”Populära och trendiga sommarblommor del 8

  1. Monica Söderström

    Ja vilken tur att vi tycker olika! Jag har ju alltid haft en liten florist i mig, så allt som passar i bukett går hem, så nog blir det Cosmos hos mig i år. Och en tagetes iaf – om den står på trappen en morgon…

  2. Anonym

    Ja, nog är Cosmos en växt som kommit tillbaka under flera års tid, en såndär mormorsblomma som många skriker efter. Men som med tagetes, fast tvärtom, så förstår jag inte riktigt det. Visst, dom är ju tacksamma och blomvilliga. Men nä. Vet faktiskt inte om jag har så mkt för cosmos, har haft den i omgångar, och den är inte mer speciell än en tagetes. Dessutom är det dillika bladverket bedrövligt fult. Bladverket liknar den omåttligt populära dillpionen också som även på den är lika fult… Att få löss på cosmos är dessutom int nå trevligt. Nu ska jag inte totaltdissa en blomma bara sådär, de fyller faktiskt en funktion likt tagetes. Blommorna är ganska fina, och växten är bra som utfyllnad. Men hos mig platsar dom tyvärr inte, trots att det är en mormorsblomma. Smaken är ju som baken…

Kommentarer inaktiverade.