Putsa fönster och diska – bra göra för en trädgårdsmästare


Nu när vi plockar fram pelargoner
och små plantor snart trängs i fönstren, behövs mycket ljus. En belysning i form av lysrör är bäst, HÄR kan du läsa om det, men bara att putsa fönstren ger faktiskt mer ljus till plantorna. Ett rent fönster släpper in mer ljus och att 3-glasfönster stjäl en del ljus är inget att göra åt. Lättputsat i alla fall då man slipper ta mellan glasen.

Diska krukor

En trädgårdsmästare bör också hålla på med disk, och nu gäller det krukor och odlingslådor. Nya behöver förstås inte rengöras, men begagnade, vilket ju är mer miljövänligt att använda nytt hela tiden. Svampsporer och annat elände kan smitta nya plantor. Speciellt småplantor är känsliga. Jag diskar med såpa och så hett vatten som möjligt ur kranen. För omplantering av större växter kan man fuska, men är man rädd om småplantor, någon särskilt ovanlig sort, till exempel, blir det till att diska!

4 reaktioner på ”Putsa fönster och diska – bra göra för en trädgårdsmästare

 1. Anonym

  Håller helt med dig. Men däremot lever jag inte som jag lär. Fönstret putsas sällan, då jag kör fullständigt med lysrörsbelysning. Närmast fönstret brukar jag dessutom sätta upp solskydd (har söderfönster) så att inte solen ska bränna alltför mkt på de små plantorna. När det gäller diskningen så brukar jag bara spola av pluggbrätten med högtryckstvätten. Och jag har sällan, om än aldrig, några problem med svampangrepp/sjukdomar. Lejongapen brukar få rothalsröta, trots att jag har nya byttor när jag sår dom. Men jag har en tendens att så dom för tätt, och bevattningen är väl kanske allra bäst när det gäller dom. Svampsporerna brukar finnas i jorden dessutom. Men i övrigt har jag aldrig några problem med sådant.
  Så, man kan ju leva som man lär, eller göra som jag, göra som jag vill men lära ut enligt skolboken.
  Mvh

  1. Monica Söderström

   Den där fallande sjukan slår till ibland för mig också. Det är nog för fuktigt och varmt. Ibland har jag steriliserat jorden, då kan man vara säker, men man kan ju hoppas på tur också, och offra nån fröpåse när det misslyckas. Men du – nog är det härligt med nyputsade fönster! – för människor också;)Med den nya Kärcher apparaten går det ju fort!

   1. Anonym

    Haha absolut! Nyputsade fönster är trevligt! Jag brukar ju putsa alla fönster utom där jag har växterna. Fast det beror nog mest på att jag har byggt en väggfast hylla i fönstret så det är svårt å komma åt. Fönstertvätten från kärcher är ju helt suverän!

Kommentarer inaktiverade.