Så lyckas du med med frösådden

Jag hade lovat en beskrivning för sådd av de frön som jag lottade ut på Instagram – även ni som inte vann frön kan ha nytta av råden, som passar in på många perenner.

Kandelaberviva, Primula x bullesiana, gror oftast lätt. Har du väl planterat den i trädgården fröar den sig själv och ger småplantor runt om moderplantan, utan att sprida sig ogräsartat. Den är ljusgroende, så när du sår den inne i rumsvärme ska fröna ligga på jordytan utan jord ovanpå. HÄR finns råd för ljusgroende frön. Skulle fröna ändå inte gro blir nästa steg stratifiering. Inte så svårt som det låter, egentligen behövs bara lite kyla för att väcka fröna. Så då ställer man krukan ute, gärna med snö på, eller i kylen. HÄR finns råd om stratifiering och länkar till många andra sidor.

Kandelaberviva

Anagambräcka, Tellima grandiflora, kan du pröva att så i rumsvärme liksom vivan, men lägg pyttelite jord ovanpå fröna. Lika tjockt som ett frö. Gror inte fröna inne är det stratifiering som gäller. Eller om du vill kan du välja kallsådd direkt, alltså ställa ut krukan, gärna med snö över eller i växthus om du har tillgång till det.

Anagambräcka

Rödkvanne, Angelica gigas, är ljusgroende och man brukar rekommendera att stratifiera. Dock har jag flera gånger lyckats med groning i rumsvärme. Plantan är två-årig, vilket innebär att den växer upp år 1 och blommar år 2. Sedan dör den men har då hunnit fröa av sig. Så sedan har man plantor så länge man vill. Den är som vackrast på sensommaren, då massor av insekter uppvaktar.

Rödkvanne

Blå azurlök, Allium caereuleum, sås i rumsvärme och stratifieras sedan. Eller strö ut fröna i rabatten så snart jorden kikar fram, så växer det upp som grässtrån. För att det ska bli blomning, måste den minimala löken växa till sig flera år, så rensa inte bort!

Blå azurlök

Svart/vit akleja, Aquilegia. En sort jag inte vet namnet på, men gillar den för att den inte korsar sig med andra, utan alla fröplantor blir identiska med moderplantan. Lägg ingen jord på fröna. Stratifieras.

Hängstarr, Carex pendula, växer i tuvor med smala böjda blad och vippor. Den sås i rumsvärme och täcks inte med jord. I trädgården fröar den sig ganska rikligt, ibland kan det bli för mycket. Klipp i så fall bort vipporna innan de släpper sina frön, om du inte vill ha många ungar. Tuvorna får kraftiga rötter och är svåra att flytta, så håll koll i tid.

Elfenbensstormhatt ´Ivorine´ behöver stratifiering för att gro. Täck inte med jord. Tänk på att plantan inkl frön är mycket giftig! Men mycket vacker med stjälkar med vita hängande klockor.

Sommarrudbeckia ‘Sahara’

Tänk vad glad man blir när fröna kommit upp! Här är det inte en perenn, men väl ljusgroende, och kan vara besvärlig.

Summa summarum. Perenner behöver ibland kyla för att gro. Vet man inte säkert hur fröet vill ha det, är det bara att testa inomhus i några veckor. Har det då inte grott åker krukan ut i kylan på skuggig plats, så gror de oftast snällt när temperaturen börjar öka.

En reaktion på ”Så lyckas du med med frösådden

Kommentarer inaktiverade.