Sista dagen med yngste sonen och sambo bjöd de på gotländsk saffranspannkaka med salmbärssylt. Så klart, eftersom hon ursprungligen kommer från Gotland. Nästan hela familjen samlades igen för tredje gången under julen – alltid fattas några – men vi har fått träffa alla. Mannen med maskinerna hade gjort god rotfruktsgratäng som serverades med ett smaskigt rökt lammlår han fått i julklapp (från några hästar – ja han hade hjälpt till med ett vindskydd) Efterrätten kom som sagt från Gotland. Den vill vi äta fler gånger…
Saffranspannkaka 175 grader i ca 30 minuter
Koka risgrynsgröt av 4 dl grötris, 8 dl vatten, 2-3 msk smör, 12-14 dl mjölk och 1 kanelstång. HÄR finns tips för att koka på enklaste sätt.
Blanda gröten med 8 uppvispade ägg, 2 dl socker, 1,5 gr saffran (3 paket) och 100 gr hackad sötmandel. Rör ev ner 2-4 dl mjölk.
Grädda smeten i en långpanna smord med lite matolja. Den här satsen räckte till en ordinär långpanna och en rätt stor ugnsform. Grädda tills pannkakan blivit lite ljusbrun. servera med grädde och salmbärssylt. Sylten är inte lätt att få tag på men björnbärssylt eller hallonsylt blir också bra.