Härliga skuggväxter för woodland

Jag gillar skugga, där kan man plantera så många vackra växter. I ett woodland, eller på svenska, en lund, är det ganska soligt på våren, för att bli skuggigare när bladen på buskar och träd utvecklas. Precis så vill många växter ha det. Bergvallmor,  här Meconopsis sheldonii, trivs inte soligt och varmt, då de kommer från kalla trakter som Tibet och Himalaya. Alltså trivs de bättre i norra Sverige än söderut! Den otroligt lysande himmelsblå färgen kan ingen stå emot. Årets kalla väder gör att blomningen förlängs, det gör i varje fall inget. Ganska lågt pHvärde är ett plus.

Tolvgudablomma och bergvallmo

Den rosablommande tolvgudablomman trivs lika bra den, men lär också fungera i sol, men fukt är viktigt. Jag har fått plantan av en trädgårdsvän, så det enda vetenskapliga namn jag har är Dodecatheon. Jag brukar säga att det inte blir fint att kombinera primärfärgerna rött, gult och blått, men här tycker jag om kombinationen tillsammans med den gulgröna gyllenflädern du ser i nästa bild. Om man tittar på färgcirkeln ligger den här planteringens färger en bit ifrån primärfärgerna, exempelvis är den rosa lite kall i tonen och drar mot blått, och den gula drar mot grönt. det vackra bladen nere till höger är indiskt fotblad. HÄR kan du läsa om den. Och HÄR kan du läsa mer om gyllenflädern!

Tolvgudablomma bergvallmo, gyllenfläder

Att gyllenflädern dominerar och tre nivåer av växter lite i zickzack, förhöjer ytterligare.

En reaktion på ”Härliga skuggväxter för woodland

  1. Så vakker sammensetning av farger du viser!
    Sånn er det med Meconoosis her i Norge også. De stortrives i nord, men her hvor jeg bor( på Østlandet) sliter folk med å få de til. Jeg har to M. betonicifolia som trives veldig godt som jeg har plantet mot nord og i skyggen. Dodecatheon er en vakker blomst!

    God søndag!

Kommentarer inaktiverade.