Vitt, vitt, vitt…

Här blommar det mycket i vitt just nu. Jag gillar starka färger och skulle aldrig göra en helt vit rabatt till mig själv, men mycket vitt har jag ändå. Renhetens färg och den oskuldsfulla färgen. Sval och vilsam. Snöbollsbuskarna blommar för fullt, varje boll är som en dekoration sammansatt av en florist, men här i naturens egen design. Mina gamla buskar fryser alltid ner lite varje vinter, men min buske av den nyare sorten ´Strömsund´ klarar sig alltid. Kommer förstås från Jämtland, så den sorten ska vi i kallt klimat satsa på.

Snöbollsbusken

På skuggsidan är det alltid fint med vita växter som lyser upp, till och med under ljusa nätter. Den vita varianten av brunnävan, Geranium phaeum ´Album´ lyser upp norrväggen. Tålig som den vanligare ´Samobor´, men jag har inte märkt att den fröar av sig lika ogräsartat. HÄR kan du läsa mer om ´Samobor´ som är en av mina favoriter.

Brunnäva Geranium phaeum ´Album´

Flädern börjar så smått slå ut och man går där och stoppar ner näsan i den härliga doften. Och snart är det dags att ta vara på alla blommor till saft och fritering.

Fläderblomma

Den vita dubbla syrenen´Mme Lemoine´s tjocka blomklasar, börjar vissna, men under har jag planterat en klematis som ska ta över. Den är än så länge för liten, så i sommar har jag planterat luktärter som ska få klättra upp. I botten marktäckare av flocknävan, Geranium macrorrhizum, som är en specialist på att hålla undan ogräs. Den finns även i en vit variant.

Vit Stamsyren