Små orkidébarn

Ibland får orkidéer små skott en bit upp på stjälkarna, de kallas keiki. De uppkommer ofta för att plantan inte mår bra eller för att den har det för varmt, som min Dendrobium. Det blev nog lite slarvigt med vattningen också. Växterna är så kloka att när de tror att slutet närmar sig ser de till att få barn, så att släkten inte dör ut. Någon måste ju föra namnet vidare. Tänk till exempel på ett riktigt gammalt skraltigt fruktträd, nog ger det massor av frukt, men väldigt små förstås.

Dendrobium luftrötter

Dendrobium går det bra att bryta loss keikin när den har fått luftrötter som här. Sedan är det bara att plantera i en kruka med fuktig vitmossa, dra en plastpåse över, ställa ganska ljust och glömma bort den. Jag tittade inte till mina keikis på flera månader, fukten räckte och de rotade sig bra. Sedan är det bara att plantera i vanlig orkidéjord och vattna som vanligt så blommar de efter något år. Hur du sköter en Dendrobium och får den att blomma kan du läsa HÄR. Vitmossa plockar du ute i skogen eller köper torkad i blomsterbutiken. Den brukar vara riktigt dyr, så jag bruka frysa in i en plastpåse. På det sättet håller den sig hur länge som helst. Mannen med maskinerna brukar dock inte gilla att sådant ligger i frysen, där ska det väl vara mat!

Vitmossa blandas ofta ihop med fönsterlav. Här får du en trevlig lektion på Youtube så du aldrig glömmer skillnaden! Mycket underhållande dessutom! Kraftuttrycket går bra att undvara. Kul ändå…