Till julgodiset: hemgjord mandelmassa av havregryn eller mandel.

För första gången testade jag att göra mandelmassa. Hittade ett recept som legat i lådan ett tag, med havregryn istället för mandel och även ett på nätet med mandel. Lite svårt att dosera bittermandelessensen, så det blev väl inte helt lyckat men fullt användbart. Man får hålla igen på essensen. Smaka dig fram. Mandelmassan av havre blir mörkare i färgen men smakar okej. Utan bittermandel där skulle man nog känna havresmaken. Men bra att man kan göra en ersättning av svenska råvaror. Billigt blir det också. Men en matberedare eller mixer behövs.

Den lilla rullen är mandelmassa av havre och den bakre rullen är av sötmandel.

Så här gjorde jag:

Mandelmassa av havre

3 dl havregryn
0,75 dl mjukt smör
0,75 dl florsocker
1 kryddmått bittermandelessens ( kan med fördel minskas)

Mixa havregrynen till ett mjöl. Mixa ihop med smöret. Tillsätt florsocker och bittermandelessens och kör tills det blir en smidig massa. Förvaras i kyl, men blir ganska hård så ta fram i god tid om du ska göra något av massan.

Hemgjord mandelmassa
även denna blir billigare än färdigköpt

( Enligt receptet jag fann skulle man mixa ganska länge tills massan blir varm och smidig, vilket inte hände utan jag fick blanda i del av en äggvita för att få ihop det. Kanske det beror på typ av matberedare, vad tror du?)

200 g mald sötmandel (jag brukar köpa färdigmald på Lidl)
200 gr strösocker
ev 1/2 kryddmått bittermandelessens
ev äggvita

Mixa tills massan blir varm och smidig, ca 10 minuter. Tillsätt essens om du vill ha och äggvita om det behövs.

Så är det bara att rulla goda godisar, t ex blanda med mjuk nougat och doppa i choklad, eller blanda med innehållet från en vaniljstång, eller smaksätta med citron, apelsin, bärlikör, kaffelikör eller olika essenser. Mozartkulor är också jättegoda. Och marsipanlimpa…

Hemlagat godis är godast, och utan onödiga tillsatser!