Baka smarrig Milk Tart från Sydafrika med billiga ingredienser som finns hemma

Många härliga minnen har vi från Sydafrikaresan. Kul med det man inte sett förr och kul med nya smaker. På ett av ställena vi bodde, en gammal vingård, låg det några intressanta böcker i lägenheten. I den ena boken hittade jag lokala recept, riktigt lyckat då receptet till den goda kakan jag köpt dan innan fanns med. Mannen hade fått matförgiftning så jag fick det mesta av kakan själv. Det gick lätt, så att säga. Jag har översatt receptet och provbakat, så här kommer det.

Den köpta Milk Tart som jag fick nästan hela för mig själv

Milk Tart (Melktert) 200 gr ugnsvärme

Pajdeg för en form på 22-23 cm. Finns flera recept längre ner i inlägget.

Fyllning:

0,6 dl strösocker

2 msk vetemjöl

1 msk Maizena majsstärkelse

en nypa salt

6 dl mjölk

1/2 tsk kanel eller 2 tsk vaniljsocker eller annan smaksättning

30 ml mjukt smör

2 noggrant uppvispade ägg

lite kanelpulver ovanpå om du vill

Min hemlagade Milk Tart med sydafrikanska handgjorda souvernirer i bakgrunden

Smörj en låg pajform eller använd en form med löstagbara kanter och smörpapper i botten. Tryck ut pajdegen (se nedan) och låt stelna i kylen eller frysen.

Fyllning: Blanda socker, mjöl, salt och smaksättning och vispa ihop med lite av mjölken så det blir en tjock smet. Värm upp resten av mjölken och vispa ner mjölsmeten lite i sänder. Låt sjuda tills det tjocknar. Rör noga i botten under tiden. Ta kastrullen från spisen och rör ner smöret. Låt kallna innan du rör ner äggen. Jag fuskade med en aning gul livsmedelsfärg så såg kakan godare ut.

Häll i fyllningen i pajformen och grädda i ca 30 minuter tills degen är gyllengul och fyllningen nästan stelnat  i mitten. Strö på en aning kanel om du vill. Serveras ljummen eller kall.

I receptet är det Rooibos syrup som tillbehör (kokad av vatten socker och en tepåse), men jag föredrar glass och färska eller frysta bär. Annars är kakan bara såå god som den är.

En julvariant med rivet apelsinskal och saffran som smaksättning ska jag prova. Eller citronskal och hackade nötter ovanpå kakan. Eller essens ex banan, eller rom. Eller att koka mjölken med stjärnanis och kanelstång. Eller…

Recept på god pajdeg har du här eller ta ditt favoritrecept.

125 g smält smör

4 dl vetemjöl

1dl socker

1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna och rör ner smöret och tryck ut degen direkt i en smord pajform. Ställ sedan in i kylen eller frysen ett tag så att degen stelnar.

Eller:

100 g rumsvarmt smör och 1,2 dl socker vispas ihop. Vispa ner 1 ägg och 1 msk mjölk. Blanda snabbt ner 200 gr vetemjöl och låt degen vila en stund i kylen innan du trycker ut degen i pajformen.