Blommande påsktårta!

Påsktårtan bjöd jag på idag när några av barnen med familjer kom. Vi grillade hamburgare utomhus och höll distans. Vi fick träffas och prata i alla fall.

Tårtan gjorde jag med sockerkaksbottnar fyllda med hemgjord vaniljkräm, recept HÄR, och hemkokt svartvinbärssylt blandat med jordgubbsmos från frysen. Och så vispad grädde förstås. Ungefär som en vanlig tårta. Men marängkransen hade jag inte bakat förut. Här är det enkla receptet.

Marängkrans 125 grader i ca 1 timme

3 äggvitor, rumsvarma
2 1/2 dl socker
hushållsfärg

Vispa äggvitorna med elvisp i en skål av rostfritt stål och tillsätt sockret eftersom. Ställ skålen i vattenbad: i en kastrull med vatten ca 5 cm djupt och låt vattnet koka. Vispa under tiden tills marängen har tjocknat. Ta skålen ur vattenbadet och fortsätt att vispa emellanåt tills marängen svalnat. Dela upp marängen i små skålar eller dricksglas och färga med hushållsfärg. Spritsa ut på smort bakplåtspapper med tyllar av olika storlek. Istället för spritspåsar, går det att klippa bort lite av hörnet på en liten fryspåse och trycka in tyllen och fylla i smet. Sedan är det bara att skapa!

Grädda i mitten av ugnen. Skulle marängen inte vara klar efter en timme kan du sänka värmen lite och låta kransen stå tills den är helt torr.

Tårtan var svår att skära, då den mjuka tårtan gav efter när man skulle först skära igenom marängen. Men gott var det. En annan gång ska jag prova att lägga kransen på ett fat och fylla mitten med grädde och bär.

En reaktion på ”Blommande påsktårta!

Kommentarer inaktiverade.