Ett nytt recept från ICAs tidning var en hit! Nytt för mig att man vispa spadet från förpackningen med kikärter. Det kan man kalla återanvändning. Som vispat ser det precis ut som vispad äggvita, men smaken var jag skeptisk till. Nu är det avsmakat och precis lika gott som vilket chokladmousse som helst. Och konsistensen är perfekt, utan några konstiga tillsatser. Otroligt billigt också, om man ändå ska äta kikärterna. Och bra hushållning med resurserna. Förutom spadet behövs bara choklad, sötning och smaksättning om man vill ha det.
Chokladmousse med kikärtspad 4 port
1 förpackning kikärter, bara spadet ca 1,5 dl
100 g choklad mörk eller ljus, den du gillar bäst
Valfri sötning, honung, agavesirap etc eller ingen sötning alls
ev smaksättning
Vispa spadet tills det ser ut som vispad äggvita och du kan vända upp och ner på skålen utan att det rinner ut. Smält under tiden chokladen försiktigt i micron. Rör ner chokladen lite i sänder i kikärtskummet .
Söta om du vill och smaksätt. Jag valde rivet apelsinskal. Häll upp i 4 små glas och ställ att stelna i kylen. Serveras med bär, gärna syrliga. Har du egenplockat i frysen blir det ännu mer klimatsmart – och nyttigare!
Missa inte: Imorgon söndag 28/1-18 blir det tävling om den spännande boken Safthushållning!
Låter gott med din variant också, kokossmaken ihop med choklad! Trevlig helgafton!
Ser jättegott ut – det måste jag testa som inte tål ägg. Kan säkert användas i bakning också som ersättning för ägg. Annars brukar jag använda kokosmjölk till chokladmousse (enbart det vita som stelnar, sedan kan man spä med resten om man vill) som stått i kylen några timmar.
Ha det så gott !
Kram/Isa