Hemgjorda geléhjärtan med äkta råvaror

Om några dagar kommer svenska folket att proppa i sig geléhjärtan med innehåll av aromer och färgämnen. Det slipper du om du gör dessa hjärtan. Lite kladdigt göra att rulla i socker men inte svårt. Citronsyra som tillsats ingår, men nästa gång ska jag prova att istället ta citronsaft, eller rödvinbär vore intressant att testa, då behövs knappast någon extra syra. Glukossirap som de köpta hjärtana innehåller gissar jag att det också är sämre än vanligt strösocker. Någon av mina läsare kanske vet? En konstig eftersmak blir det i alla fall från de köpta. Här får du receptet till mina alternativa:

Gelehjärtan med äkta råvara (1)

Gelehjärtan

5 tsk gelatinpulver + 5 msk vatten
200 g frysta hallon
2 1/2 dl strösocker
knappt 1 dl vatten
1/2 dl vit sirap
1 tsk citronsyra
strösocker och lakritspulver att rulla i

hjärtformar och rapsolja att smörja med

Smörj formarna med olja och ströa dem med socker. Lägg gelatinpulvret i blöt. Tina hallonen och passera i en sil så att bara kärnorna blir kvar i silen. Det ska bli 100 g puré. Koka socker, vatten och sirap på ganska hög värme till 150 grader. Du behöver inte röra om. Blanda försiktigt i hallonpurén och koka långsamt tills allt är 125 grader. Rör under tiden. Dra undan från spisplattan och blanda ner citronsyra och gelatin.

Gelehjärtan med äkta råvara (3)

 Häll över i en kanna när smeten svalnat, men innan den tjocknar. Häll upp i formarna och låt stelna i flera timmar. Strö gärna över socker så blir det mindre kladd när det är dags att ta ut ut formarna.

Gelehjärtan med äkta råvara (4)

Ta hjärtana ur formarna med hjälp av en bordskniv och lägg dem med undersidan i en blandning av socker och lakritspulver. Flytta sedan över till nästa fat där de får enbart socker på översidan. Ser finare ut med socker, så det får räcka med lakrits inunder.

Gelehjärtan med äkta råvara (5)

Gelehjärtan med äkta råvara (1)Låt ligga och torka i rumsvärme. Jag använde formar som jag sparat från godisaskar, men det finns också silikonformar att köpa. Återbruk tycker jag känns bäst!

Imorgon fortsätter Alla Hjärtans-tema med blommor!

 

 

4 reaktioner på ”Hemgjorda geléhjärtan med äkta råvaror

  1. Själv brukar jag aldrig äta gelehjärtan men dom här ser ju läckra ut. Kul med lakritspulver också. Kan tänka mig att det ger en extra twist.

    Krya på dig! Såg på ditt tidigare inlägg att du hade dragit på dig en förkylning.
    /Anita

  2. Vilket bra alternativ till de köpta,vad man nu ska kalla dem.
    Jag ska hälsa på en vän som har flera godisaffärer i helgen, så jag gissar att jag blir bjuden på något icke hemmagjort!

Kommentarer inaktiverade.