Julgott del 7: Saffrans- och mandelkaka med hjorton

Advent närmar sig så nu är man sugen på bakverk med saffran. Julmarknaderna har redan börjat, fast det är mer än en månad till jul och lussekatter hör egentligen Lucia till. Dit är det mer än tre veckor! Visst är det svårt att vänta, så vi testade ett nytt recept med saffran. En smaskig efterrättskaka som blir extra lyxig om man hittar lite hjortron i frysen!

image
Snabbakad saffrans- och mandelkaka

Saffrans- och mandelkaka 4 stora bitar eller 8 små 175 grader
150 g mandelmassa i bitar
120 g mjukt smör
2 ägg
20 g vetemjöl
1/2 g saffran

Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit så ger det ifrån sig smak och färg bäst. Kör alla ingredienser i en matberedare tills smeten är helt slät. Grädda i en liten form med raka kanter med bakplåtspapper i botten. Grädda i ca 25 minuter, det beror på formens storlek. Prova med sticka så smeten har stannat, men den ska vara lite kladdig. Hit fram är det en riktig snabbkaka,men om du vill kan göra en sås.

Vi hade creme fraiche med rivet apelsinskal och lite saffran och toppade med apelsinklyftor, rostad mandel och hjortron. Det tar lite tid att fixa såsen men det går lika bra med glass eller grädde. Och av bär tager man vad man haver. Björnbär skulle också göra sig bra. Eller njut kakan i små bitar till kaffet!

Vill du ha mer tips för jul så skriv bara in jul, recept eler pyssel i sökrutan uppe till höger så finns de tidigare årens pynt- o blomidéer, många recept och annat som har med jul att göra.