Nu får man frossa i trädgårdens frukter och bär!

Olika frukter och bär mognar nu sort efter sort. Årets första mogna persikor fann jag på marken i växthuset för två veckor sedan, nu har jag plockat det sista, en 10 liters hink fylld till 2/3. Nog är det fantastiskt att det går att odla persikor även i norr. Det trodde man väl aldrig skulle hända. Och detta lilla träd som ryms i växthuset (med rätt hård beskärning) är så produktivt. Uppskattningsvis har vi fått 25 kg persikor i år. En del har jag gett bort men 2 fulla hinkar till står i jordkällaren och väntar på uppmärksamhet.

Första persikoskörden, 2 st 10 litershinkar+3 skålar! Andra skörden – en knapp hink ytterligare!

I början av juli började skatorna härja i bigarråträdet så mannen byggde åter en stomme och drog nät över. Sådant tar sin försvarliga tid, men det känns inte bra att skatorna får alla fina bär. Mer än 10 l stora fina bär hann vi skörda innan getingarna började smaska. Många vill dela… Sorten ´Fryksås´ trivs och ger alltid mycket skörd. Ungefär den tiden började också blåbärstry att mogna men det mesta fick vänta någon vecka så de blev saftiga, söta och stora. Första året med en skapligt stor skörd av dessa extremt nyttiga bär.

Bigarrå ‘Fryksås’ och blåbärstry ‘Jugana och’ Vostorg’.

Det är nu man får lön för mödan. Sort efter sort mognar i tur och ordning. Jordgubbar just nu, fast vi har inte många plantor, och saskatoonbären börjar så smått att mörkna. Det är en bärhäggmispel som ger massor av söta mörka bär, men den äldsta busken är så hög så jag kommer att behöva assistans av någon med stege!

Smaskiga saskatoonbär som färska

Och sedan går det ett i ett fram till havtorn, björnbär och de sista äpplena i höst. Med så många olika bär och frukter tar det också mycket tid med skörd och användning , men visst vill man ha källare och frys fulla inför vintern. Har du börjat skörda något än?