Odla med barn del 2

Krukor av tidningspapperIdag skulle vi så frön i de fina tidningspapperskrukorna vi gjorde tidigare i veckan. HÄR kan du läsa om krukorna. Bara 8-åringen kom, tjejen som vi firade 5-årsdag för nyss skulle fira med kompisar idag så inte ville hon komma. Krukorna fylldes med jord ända upp och placerades i godisburken.

Så tomatfrön med barnJag tänker att det är roligast för barn att så sådant de kan äta. Tomatfrön tog jag vara på många ifjol, så vi började med det. 8-åringens mamma behöver rätt många plantor till växthuset i sommar, och blir det över kan det vara kul att  ge en planta till fröken eller sälja hos BillaBlom.

tryck ner fröna med en pennaFör säkerhets skull fick hon så 2 frön i varje kruka. Det är inte bra för odlarlusten att misslyckas första gången. Men tomatfrön, speciellt egna, brukar gro bra. Fröna tryckte hon ner med en penna ungefär en halv centimeter.

Hon förstod direkt att krukorna skulle vattnas underfrån för att inte fröna skulle flyta runt, och när pappa kom och hämtade lärde hon honom också. Några centimeter vatten i botten blev lagom.

Sedan locket på, som vi gjort några lufthål i. Då är det bara att ställa burken varmt och vänta tills det gror. Tomatfrön är mörkergroende, så än behövs inget ljus, däremot får man vara på hugget och ställa dem ljust så fort de grott, annars blir det som smala sytrådar. Vattna underifrånFrakten hem av sådderna fungerade toppen med de lockförsedda lådorna. Så här kan man billigt odla tomater. Hon påpekade att man behöver ju inte köpa frön heller.

Att skriva om odla med barn var ett av förslagen jag fick av läsarna och nästa av föreslagna idéer blir att skriva om ohyra. Inte så svårt – otäckingarna finns på nära håll!