Snabb frögroning, tips på hur du gör! Och helst inte gör!

Det kan gå riktigt fort med groningen av chilifröna. Vilket det gjorde, men medan jag har gjort bort vinterns stora förkylning så har de grodda fröna fått vänta. Sista dagarna har dessutom gått åt till bokföring och momsredovisning. Usch, finns inget värre. Man har ju respekt för Skatteverket… Chili är egentligen besvärlig och får lätt löss, men lockande är den också. Plantorna växer upp till små buskar med dekorativa frukter. Den som inte gillar stark mat kan ha dem bara till prydnad. Som den här fina chilin som växte i Botaniska trädgården på Kreta. HÄR kan du se mer från trädgården. Jag tror det är ´Jamaican Bell´ som inte ska vara så stark och blir 1 m hög buske. En sådan vill man ju ha!, och då gäller det att komma igång fort med sådden.

Chili, ´Jamaican Bell´, tror jag

Chilifröna grodde så fort för jag la dem askar med blött hushållspapper och lock på. Och som jag berättat förut ställer jag sådderna på golvvärmen i badrummet. Just chili vill ha riktigt varmt vid groningen. Fröna har börjat växa fast i papperet så jag får vara försiktig när de ska i såjord en och en. Annars är det bäst att plantera dem i jord så fort en liten vit grodd börjat komma.

Frögrodda frön, men lite förväxta

Har du redan sått chili, och vilka sorter gillar du?

8 reaktioner på ”Snabb frögroning, tips på hur du gör! Och helst inte gör!

 1. Minna

  Jag sådde hot lemon 3februari men inget än. Mina padron satte jag samma tid och har redan skolat om dom. Har både värmematta och lysrör. Satte nya lemon igen men hoppas ju de ska gro?

 2. Ewa Klimczak

  Jag har några dekorativa chilisorter som sås varje år i januari.
  De starkaste av de torkar jag och använder istället för peppar malda.
  De milda, med lite hetta gillar jag mest, i grytor, fyllda med ost, köttfärs, fryser till vinter om det bli över.
  De torra fröerna lägger jag i vatten ett par dagar , sår och ställer i ugnen på 25-30 grader (viktigt att kolla temperaturen med en termometer) de brukar komma på några dagar.

 3. Leena - Utomhusliv

  Vi har sått tidigare Jamaican bell, och den är ju lite spektakulär och vacker. Men inte är det mycket smak där! Så den har vi skippat nu. Våra favoriter är Super Chili (heter faktiskt så, kompakt växande, rikt givande och lagom stark), Aji Mango, Rocoto och Vampire. Vampire är kanske i tamaste laget – men starkare än Jamaican bell – men växer fint och frukterna är vackra, nästan svarta i början. Aji Mango är rätt stark med mycket fruktsmak, mums att ha tunna skivor på pizza t ex (men kräver att man gillar stark chili), och Rocoto är perfekt för inläggning. Super chili använder vi mycket i matlagning och då kan vi skippa både salt och peppar. I år har vi provat även andra, nya sorter – ska bli spännande att se hur de blir! Chlli är kul! Och gott!

  Vi har sått våra chilifrön redan och de har kommit upp med små pigga plantor. Men vi har också ett växthus så vi kan ta ut dem lite tidigare.

  1. Monica Söderström

   Bra att få tips från en expert, jag har så nyss börjat med chili. Hur lyckat du hålla bort lössen, jag hörde nån som planterar tobaksblomma. kan det verkligen hjälpa?

   1. Leena - Utomhusliv

    Har inte fått löss annat än ett år då vi övervintrade några chiliplantor i garaget. Då var några helt övertäckta av löss så småningom. I år har vi övervintrat en Rocoto och en Aji Mango och båda är helt fria från löss, så länge, och de har fått komma upp i ljuset för några veckor sedan. Men jag håller koll på dem för jag vill inte ha dem i växthuset om de får löss. Tobaksblomma tror jag inte så mycket på, de får ju själva lätt löss.

    1. Monica Söderström

     Jag hade otur ifjol och fick massor av löss vid fördrivningen. Då jag inte hade tid att åtgärda spred de sig till tomatplantorna. Men när chilin kom utomhus var lössen väck. Men många tomatplantor blev förstörda. Jag chansar på nytt…

Kommentarer inaktiverade.