Spara bär och frukt med torkning m fl goda recept.

Härliga tider, nu när bär och frukt mognar sort för sort! Först ut här, var bigarråer och persikor. Vi fick ca 25 l stora bigarråer som åts i massor varje dag. Sedan satt jag med det tidskrävande jobbet att kärna ur för att kunna torka dem. Först i ugnen och sedan får plåtarna torka klart i uterummets solvärme. Så nu har jag ett förråd av de allra sötaste bären för att blanda i müsli. Tänk att naturen kan producera av sig själv en sådan koncentrerad sötma! En del av bären gjorde jag körsbärlikör av, jag lägger på burkar och häller över rejält med socker och rom (el annan sprit) tills det nästan täcker. Skakar burkarna ibland. Här behåller jag kärnorna för de ger så god mandelsmak. Går också att kärna ur bären och lägga med kärnorna i burken.

Persikorna kom strax på, drygt 150 st har vi fått, men de har mognat successivt pga den svala sommaren, så vi har hunnit äta många. Det överblivna har jag skurit i bitar och frusit in för vinterns goda periskokaka. Receptet finns HÄR. I år hade jag inte tid att koka marmelad. Det receptet hittar du HÄR.

Dignande persikoskörd

Nu är körsbären ´Berit´ och chokladkörsbären välmogna. De är sötsyrliga men passar perfekt till romkörsbär. År det regnar mycket blir de också stora. Och nu har en del fått hänga riktigt länge under nät och fiberduk. Utan det hade fåglar knyckt allt.

Inte alla har körsbär, men vinbär finns i många trädgårdar. De går också att torka utbredda i uterummet. Sak samma med blåbär och lingon. HÄR finns tips för det. När bären är torkade klart kan man mixa till pulver, som man annars köper för dyra slantar. Sedan finns det många andra bär att torka: bärhäggmispel/saskatoon, blåbärstry, mullbär, berberis, aronia. Uterummets bord brukar bli ockuperat av bär under hösten. När du torkat svartvinbär kan du baka mina supergoda cookies! Recept HÄR.

Torka bär på myggnät, myggfönster

Längre fram kommer äpplena som får lufttorka på min nya fina torkställning som gärna får stå framför kaminen i höst. Bilder kommer när det är dags. Mycket ringar finns ännu på lager, men det är inget problem med åtgången, det ordnar barnbarnen.

Torkade äppelringar

Det finns små torkapparater med en elfläkt, men de rymmer så lite så jag väljer bort sådana. Och allra bäst när man kan lufttorka så sparar man på elen. Vissa bär måste dock först torkas i ugnen en del, t ex körsbär, saskatoon, aronia och gyllenbär(Physalis). Körsbär och gyllenbär kör jag först på 100 grader ett tag innan de får samma temperatur som övriga bär, 40-50 grader. Annars tar det väldigt lång tid. Och varmluft är bra om man har en sådan ugn.

En reaktion på ”Spara bär och frukt med torkning m fl goda recept.

Kommentarer inaktiverade.