Sterilisera såjorden och slipp blomflugor

Ifjol fick jag problem med blomflugor i mina frösådder. Flugorna heter egentligen sorgmyggor och det bästa de vet är rötterna på småplantor. Jag använde jord från en säck som stått öppen sedan året innan, och där hade de rackarna övervintrat. Så det blev problem och jag fick snabbt plantera om i ny jord. HÄR kan du läsa om hur jag gjorde och en annan orsak till att småplantor vissnar.

Sterilisera jord

Även i år hade jag överbliven jord men nu har jag steriliserat den innan sådd. Då dör alla små larver. Bara att lägga jorden i några gamla ugnsformar och “grädda” i ugnen på 100 grader i minst 30 minuter. Jorden ska vara genomfuktad. För säkerhets skull brukar jag låta formarna stå längre tid och även dra upp lite högre än 100 grader, en del ugnar visar ju inte rätt. När jag skulle baka idag och slog på ugnen började det lukta så konstigt. Ja, just det, jorden var ju kvar därinne! Om man har sorgmyggor i krukväxterna kan de också hitta till frösådderna. Man får speciellt se upp med julstjärnor som står kvar, för de är speciellt omtyckta av sorgmyggor. Ett tips är att bara vattna på fatet, så att jorden är torr upptill. Det gillar inte sorgmyggorna. HÄR finns många fler tips för att bli av med sorgmyggor.

En reaktion på ”Sterilisera såjorden och slipp blomflugor

  1. Pingback: Lyckad groning av chilifrön – eller misslyckad…

Kommentarer inaktiverade.