Vårlängtan

Våriris Katharine Hodgkin (4)Nog är våren bästa tiden på året, då när livet återvänder. Men utan höst och vinter vore inte våren och sommaren lika härlig. Jag tänker som Pippi Långstrump som ville gå i skolan för att få sommarlov. Det man har jämt förstår man inte att uppskatta tillräckligt. Bäst med våren är alla vårlökar som tittar upp eftersom. Hos mig kommer först den urgulliga våririsen ´Katharine Hodgkin´. Den har klarat sig i flera vintrar nu. HÄR kan du läsa mer om den.

Balkansippan var länge en önskelök, som inte ville ta sig, men när jag blötla lökarna före plantering tog de sig. Jag förstod att svårigheten inte berodde på klimatet eftersom jag visste att den växte i Umeå. Sådana här små lökar kan ha torkat i butikens värme, så det gäller att köpa hem så fort som möjligt och för säkerhet plantera fort så att de hinner rota sig före vintern. De finns också i en blå variant. HÄR kan du läsa mer om hur jag gjorde.

Anemone blanda Balkansippa

Tulpaner kan man aldrig få för mycket av, i höstas satte jag också i en stor låda som nu finns i matkällaren. Om en månad, skulle jag tro, kan jag plocka egna buketter! Och i växthuset finns ett gäng som ska blomma tidigare än ute. Här i norr blommar tulpanerna ibland först då när man egentligen är i färd med att plantera ut de ettåriga sommarblommorna. Här vid dammen var det grannt för några år sedan när förgätmigej hade spridit sig till en tät matta med blommor i rosa, vitt och blått. Som en dröm mot de oranga tulpanerna. Däremot som en mardröm för ädla växter som kvävdes av förgätmigejen! Så jag rev faktiskt bort alltihop till året efter. Det kommer säkert upp nya plantor från alla frön. Jag får försöka hitta en plats där förgätmigejen kan få växa fritt för den är ju också underbar.

R. Vårblommor vid dammen

Mera vårkänslor får du här på Blommig Fredag!

10 reaktioner på ”Vårlängtan

 1. Anonym

  Underbart! Jag håller med dig! Fast jag är nog lite som pippi långstrump jag med inser jag… Asså, det är väl okej med vintern. Bara det att den är typ två månader för lång… Men samtidigt så är våren och försommaren nått alldeles magiskt här uppe. Ljusa nätter, något nytt sker varje dag. Så man får väl “lida” lite över vinterhalvåret för att kunna njuta extra där på våren. Jag hoppas iaf att våren skärper sig i år igen och kommer lika tidigt som ifjol ,redan i av mitten av mars. 🙂 Jag brukar inleda våren med att stå på vedbacken. Sen när snödropparna börjar blomma i början av maj ska veden vara klar. 😀 Idag fick jag faktiskt lite vårkänslor…flera plusgrader, solen sken, var alldeles lugnt och det doftande vår…mmm….
  Jag brukar göra som du också gällande tulpanerna. Fast jag har dom utomhus till i början av april för att sen ta in dom i växthuset och driva på dom. Sorkåret 2012 (tror jag det var), gick det ganska bra. Tills jag märkte att det låg lösa tulpaner i den plastback jag satt dom i. Sorken hade vare och provsmakat… Då var jag inte glad!
  Fina bilder!
  Mvh

  1. Monica Söderström

   Ja snart ska vi väl ha lidit klart för den här vintern! Kul att höra hur din vår brukar vara men jag undrar, hur gör du med tulpanerna över vintern. står lådorna bara under snön? Och sorken, den slipper vi inte. Dom är väldigt matglada. Kul att du gillar bilderna!

   1. Anonym

    Japp, jag ställer plastbackarna direkt på backen utanför växthuset. Det är ju ingen risk att lökarna fryser sönder, tulpaner är ju ganska tåliga. Dessutom kommer den där metern snön över dom. Däremot så fungerar det inte att göra så med påskliljor, dom lökarna fryser bort. När man driver dom så kan man int ta in dom i växthuset för tidigt då själva backen oftast är fastfrusen i backen. Men det brukar ändå skilja ca 3-4 veckor på dom drivna tulpanerna gentemot dom som sitt i rabatten.

Kommentarer inaktiverade.