Vårt fina svenska juläpple

Ett av mina favoritäpplen har jag laddat upp med inför jul. Vacker röd färg, saftigt och sött med aromatisk smak och ett ganska tjockt skal. Det är också bra för att fruktköttet inte brunfärgas så fort när man skär upp det, och många allergiker lär kunna äta äpplet. Men är det bra med tjockt skal? Jo, om man vill använda äpplet till en krans eller annan utedekoration, så håller det sig bättre. Med äkta äpplen i en dekoration är enda nackdelen att kan fåglarna ta sig en tugga. Men de ska väl också har jul och man kan sätta dit nya äpplen. Här ser du exempel på en juldekoration med just de äpplena. HÄR finns beskrivning på hur du gör den. Nu undrar du vilket äpple jag menar. Jo, Ingrid Marie! – och många fler med mig gillar det också.

Äpplet är gott på alla sätt. Till jul brukar vi göra hemgjord rödbetssallad och där får Ingrid Marie också vara med precis som i den stora fruktsallad vi gör till Ris a la Malta, som räcker  flera dagar. HÄR bjuder jag på ett enkelt läckert efterrättsrecept med äpple. Jag satsar på att få egna Ingrid Marie och har ympat sorten på en härdig grundstam (=rotsystem) som ska göra att sorten klarar sig här fast den inte gör det i vanliga fall. Hoppas att det stämmer och att den lilla plantan klarar vintern, sedan ska den få stå på bästa plats i trädgården.

Ingrid Marie-äpplen

Ingrid Marie blev valt till Månadens äpple i tidningen Land som berättar att äpplet uppkom av en kärnsådd i ett hallonland i Danmark. Sedan har sorten tagits till vara genom ympning så nu kan alla som vill frossa i det goda juläpplet. En äpplekärna som gror blir alltid en ny sort med nya gener, men mycket sällan blir det en bra sort. Ofta blir det suräpplen, eller som man sa förr – grisäpplen, för de blev grismat. Men nog kan du testa att så några äppelkärnor och se vad det blir! Det ångermanländska Förlovningsäpplet kom till så att ett par i Skog, Ångermanland, för länge sedan köpte ett äpple på förlovningsdagen och planterade kärnorna i en blomkruka som stod på bordet där de satt och åt var sin halva av äpplet. Och nu är sorten allmänt spridd. Vem vet, kanske du blir känd för din äppelsort!

Tävlingen om boken Kryddväxter har avslutats i kväll och jag kommer att dra vinnaren. Redan imorgon kommer en ny tävling om den nyaste beskärningsboken. Bra att ha om du vill ta hand om dina äppelträd! Och till veckan blir det fler tävlingar!