5 orsaker att välja bort import och istället äta svenska äpplen!

Svenska äpplen säljs billigt nu och ändå är de mycket bättre än de importerade. Vem vill köpa Pink Lady från Italien när det finns fina svenska äpplen? Numera förvaras de i slutna långtidslager, där man utan kemikalier bevarar äpplena, genom en speciell luftsammansättning. Med lite syre stannar mognaden upp och så kan vi äta dem en stor del av året. HÄR kan du läsa mycket intressant om det. Men nu till varför jag tycker att vi ska välja svenska äpplen.

Inte särskilt lockande när man kan få godare svenska äpplen. En fin kasse behövs för att locka till köp av import!
 1. De är godare. Sveriges klimat, med relativt svala nätter ger en godare smak, det har du väl känt! Just nu säljs Ingrid Marie och Aroma, några av Sveriges mest populära äpplen.
 2. De innehåller mer antioxidanter. Ju närmare polcirkeln vi odlar frukten, desto mer antioxidanter bildas. Alltså är norrländsk frukt ännu nyttigare än den från Skåne. Och den från Skåne är nyttigare än frukten från Italien.
 3. Det används mindre med bekämpningsmedel både för att vi har strängare regler och i ett svalare klimat blir det mindre med sjukdomar och ohyra.
 4. Vi behöver vara mer självförsörjande i Sverige i händelse av krig och avspärrning. Efter plantering tar det ett bra tag tills ett äppelträd ger stora skördar, så om behovet uppstår, är det så dags! Läs mitt inlägg HÄR, om Sverige låga självförsörjningsgrad.
 5. Vill vi ha öppna marker och inte bara skog i vårt land, behövs bönder och odlare som använder markerna, och då måste de få avsättning för sina produkter och rimligt betalt. Och vi vill väl behålla jobben i Sverige också (för den skull måste man inte tänka som Trump)! Så ät svenskt!
Tänk – en tugga av ett moget Gyllenkroks Astrakan! Den går inte att lagra, men väl många andra goda svenska sorter.

Förra årets äppelskörd var fantastisk. Mina egna äpplen är slut, men nu får vi fortsätta njuta äpplen från våra svenska odlare!

 

2 reaktioner på ”5 orsaker att välja bort import och istället äta svenska äpplen!

 1. Lustigt det där med produkter i olika länder. Här i UK propagerar man för brittiska äpplen och i Sverige för svenska. Vissa argument stämmer i båda länderna, t ex närproducerat. Vi har stora äpplelundar bara några mil bort. Så här vore det helknasigt att försöka köpa svenska äpplen här.Trots det är det många som köper utländska, främst franska. Men bor man t ex i Dover kanske det är närmare till franska äpplen än till de som kommer från västra England. Eller bor man i Arvika kanske det är bättre att köpa norskt eller i Haparanda köpa finskt?!?!?
  Så jag tror inte alltid på geografiska gränser som är satta av människohänder.
  Däremot kan politiska beslut göra skillnad i olika länder.
  Ha det bra!

  1. Monica Söderström

   Klart man ska köpa det som är närmast, men jag tror fortfarande på att svenska äpplen är godast. Av det jag smakat hittills tycker jag det stämmer!

Kommentarer inaktiverade.