Nya receptet för i år kommer att bli en klassiker. Smakar som riktig Lonka, den som fanns när man var ung. Perfekt konsistens och dessutom höjer flingsaltet ytterligare. Nu i mellandagarna finns tid att göra mer godis, så nyår får bli stora godishelgen! Därefter får man skärpa till sig! Men nu kör vi! Och imorgon fredag kommer tips på förrätt och huvudrätt för nyårsfesten!
Salt kolafudge ca 40 bitar
3 dl vispgrädde
2 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
50 g smör
1/2 tsk flingsalt + att garnera med
- Lägg bakplåtspapper i en form ca 30×15 cm.
- Koka grädde, socker, vaniljsocker, sirap på medelvärme till 120 grader eller kulprov. I mitt nya recept stod ca 25 minuter, vilket inte stämde för mig utan jag kokade betydligt längre. Så det är provet som gäller.
- Ta kastrullen från plattan och tillsätt smöret och flingsalt. Rör så det smälter. Tillsätt sedan, när smeten svalnat lite, chokladen bruten i bitar och rör till en tjock smet.
- Häll genast upp i formen och strö på flingsalt.
- Låt stelna svalt och skär upp i små bitar. Förvaras svalt eller i frysen.