Massor av recept för den som fixa själv, men det mesta finns ju att köpa!
Dagen före förbereder vi efterrätten:
Brulépudding med lakritssmak, stjärnanis ger lakritssmaken. Recept längst ner på sidan.
Huvudrätt: Grillad älgkalvfile´ med färdigköpt rotfruktsgratäng. Portersås hittade jag en burk i frysen, annars blir förstås bearnaisesås eller rödvinssås bra. Sallad av isbergssallat, ruccola, chevré, härligt gröna sojabönor köpta frysta och granatäppelkärnor. Balsamicosås på salladen.
Förrätt: Rökt lax och äpple i tärningar på bädd av surdegsbröd coh ett sallatsblad. Med hjortronsås och en timjankvist.
Egen flädersaft med en skvätt cider blir enkel dryck.
Brulépudding med lakritssmak 8 små suffléformar 175 grader ca 40 min
1 kanelstång
2 stjärnanis
4 dl vispgrädde
6 dl mjölk
12 äggulor
1/2 dl steviasocker eller strösocker
1 apelsin, det rivna skalet
Karamellisering:
4 msk farinsocker
4 msk strösocker
Sätt in en långpanna med vatten i nedre delen av ugnen och slå på ugnen. Koka upp grädde och mjölk med stjärnanis och kanelstång. Låt dra i minst 20 minuter innan du silar. Vispa ihop äggulor, socker och apelsinskal i en bunke, och blanda noga med gräddmjölken. Smöra formarna och häll i blandningen. Grädda formarna i långpannan i ca 40 minuter eller tills de stelnat. Ta ut formarna och låt dem kallna, strö på sockret och gratinera i ugnen på 250 grader eller bränn med gasolbrännare tills ytan blir knäckig.
Längre fram på kvällen blir det LCHF-paj med grönkål. HÄR finns receptet. Nyttigt men faktiskt väldigt gott. Egen äppelmust från frysen, kvarblivet julgodis och min special-marsipanlimpa med romdränkt frukt (om jag hinner göra den) och så hemgjord lyxglass med hjortron och västerbottensost. HÄR finns det receptet.
Orkar vi så har jag många goda marmelader i matkällaren, persika, plommon, chokladmarmelad mm. HÄR finns receptet till den snabblagade chokladmarmeladen. Till det hembakat knäckebröd och kex. HÄR är receptet.
Som snacks blir det salta mandlar och kryddnötter HÄR och HÄR finns recepten, och så blir det hemtorkade äppelringar med kanel, och till att dippa lite nyttigheter, stavar av äpple, morot och kålrot och lite köpta rotfruktschips.
Jag hade lovat bild på min vinterinstallation i glascontainer, men jag väntar på att mossan ska torka klart, så i morgon bitti ska bilden komma.